Jeśli nie lubisz piec a masz własne pieczywo to możesz pominąć ten punkt.
Na sam początek postanowiłem wypiec swoje bułki. Nie są one takie jak w SubWay-u gdyż chciałem uzyskać efekt hamburgera, ale Wy możecie zmienić kształt podczas ich formowania.
Do wypieczenia bułeczek będziemy potrzebować:
- 100g dorożdży
- 750g mąki
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 300ml ciepłej wody
- 1 białko
- 1 żółtko do posmarowania
- 3 łyżki wody
Na początek rozrabiamy drożdże w miseczce z łyżeczką cukru i szklanką. Po rozrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 12-14min. W tym czasie drożdże wyrosną.
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z resztą składników(oliwa, cukier, sól, ciepła woda i białko). Po wyrośnięciu drożdży łączymy je z mąką(połączoną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto. Można to zrobić ręcznie albo za pomocą miksera. Ważne by nie było grudek. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 15 min. Powinno wam wyjść jakieś 9-12 bułeczek. Ja jak widać zapomniałem o tych dodatkowych 15 min po wyformowau, ale nie zmieniło to specjalnie smaku.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C(180 z termo obiegiem). Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z wodą. Bułeczki powinny się piec ok 20 min.
Przepis na bułeczki znalazłem tutaj-http://www.rysch.com .
Teraz pora na to co będzie w środku naszej kanapki.
Do nadzienia będziemy potrzebować:
Sos czosnkowy:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1duży pomidor
- sałata (jaką kto lubi)
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Ja te proporcje potroiłem, ponieważ mam dużą rodzinkę.
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 ząbki czosnku
Te proporcje są na3-4 kanapki.
Najpierw myjemy dokładnie pierś i osuszamy. Nalewamy oliwy do miseczki i smarujemy pierś po obu stronach. Następnie nacieramy ją przyprawą do kurczaka. Solimy i pieprzymy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 260 C i pieczmy kurczaka ok 18 min. Kurczak wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.
Na desce kroimy cebulę i pomidora w plastry.
W innej miseczce mieszamy majonez i śmietanę. Dodajemy zmiażdżony czosnek i dokładnie mieszamy. Czosnek powinien być rozprowadzony w całym sosie.
Po upieczeniu kurczaka kroimy go w plastry mniej więcej 0,5 cm. Bułkę rozcinamy. układamy wszystko w takiej kolejności od dołu. 1 liść sałaty, 2 plastry pomidor, 2-3 plastry cebuli, 4 paski kurczka i na koniec sos czosnkowy. Możecie też stworzyć własną kombinację.
Trochę się rozpisałem, ale myślę, że to było konieczne. Pozostaje mi tylko powiedzieć -
Bon Apetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz