niedziela, 8 stycznia 2012

Kanapka z kurczakiem czyli Amerykański smaczek

                   Jak w tytule dzisiaj przygotuję coś z Ameryki, ale co " kanapka z kurczakiem" ma wspólnego z tym krajem. Już tłumaczę-wygląd. Wpadłem na ten pomysł gdy przejechałem samochodem koło SubWay-a i sobie pomyślałem czy nie fajnie by było zjeść takiej kanapki na kolację z rodziną.

                   Jeśli nie lubisz piec a masz własne pieczywo to możesz pominąć ten punkt.


                   Na sam początek postanowiłem wypiec swoje bułki. Nie są one takie jak w SubWay-u gdyż chciałem uzyskać efekt hamburgera, ale Wy możecie zmienić kształt podczas ich formowania.

Do wypieczenia bułeczek będziemy potrzebować:

  • 100g dorożdży
  • 750g mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 białko
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 3 łyżki wody


                         Na początek rozrabiamy drożdże w miseczce z łyżeczką cukru i szklanką. Po rozrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 12-14min. W tym czasie drożdże wyrosną.
                         Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z resztą składników(oliwa, cukier, sól, ciepła woda i białko). Po wyrośnięciu drożdży łączymy je z mąką(połączoną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto. Można to zrobić ręcznie albo za pomocą miksera. Ważne by nie było grudek. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 15 min. Powinno wam wyjść jakieś 9-12 bułeczek. Ja jak widać zapomniałem o tych dodatkowych 15 min po wyformowau, ale nie zmieniło to specjalnie smaku.
                         Nagrzewamy piekarnik do 200 C(180 z termo obiegiem). Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z wodą. Bułeczki powinny się piec ok 20 min.

                          Przepis na bułeczki znalazłem tutaj-http://www.rysch.com .


                          Teraz pora na to co będzie w środku naszej kanapki. 

Do nadzienia będziemy potrzebować:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1duży pomidor
  • sałata (jaką kto lubi)
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Ja te proporcje potroiłem, ponieważ mam dużą rodzinkę.

Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
Te proporcje są na3-4 kanapki.

                                 Najpierw myjemy dokładnie pierś i osuszamy. Nalewamy oliwy do miseczki  i smarujemy pierś po obu stronach. Następnie nacieramy ją przyprawą do kurczaka. Solimy i pieprzymy do smaku.  Piekarnik nagrzewamy do 260 C i pieczmy kurczaka ok 18 min. Kurczak wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.

                                 Na desce kroimy cebulę i pomidora w plastry.
                                 W innej miseczce mieszamy majonez i śmietanę. Dodajemy zmiażdżony czosnek i dokładnie mieszamy. Czosnek powinien być rozprowadzony w całym sosie.

                                 Po upieczeniu kurczaka kroimy go w plastry mniej więcej 0,5 cm. Bułkę rozcinamy. układamy wszystko w takiej kolejności od dołu. 1 liść sałaty, 2 plastry pomidor, 2-3 plastry cebuli, 4 paski kurczka i na koniec sos czosnkowy. Możecie też stworzyć własną kombinację.




                               Trochę się rozpisałem, ale myślę, że to było konieczne. Pozostaje mi tylko powiedzieć -
Bon Apetit!!!
                   

                        
     





                         


                      


           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz