poniedziałek, 23 stycznia 2012

Nadziewane pomidory czyli nadziani przyjaciele

                         No dobra, wreszcie znalazłem trochę czasu by napisać przepis.  Wpadłem na ten pomysł gdy w USA spadł pierwszy prawdziwy śnieg( 3 dni temu). Było zimno a ja potrzebowałem jakiegoś pysznego, rozgrzewającego i prostego dania. Smakuje pysznie, a osoba która zaczyna swoją przygodę z gotowaniem może zmodyfikować przepis jak komu pasuje. Zaczynajmy!!!


Będziemy potrzebować:
25 dkg pieczarków
3 białe cebule(rozmiar średni)
15 dkg żółtego sera
3 duże pomidory
masło( jak kto lubi)
sól
pieprz


Proporcje na 3 porcje!!!!!


                    Na sam początek musimy umyć pieczarki i dokładnie je osuszyć. Następnie należy je pokroić w drobną kostkę. Pieczarki podsmażamy na maśle do zrumienienia i wsypujemy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałki. Tak jak poprzednio podsmażamy na maśle  i wsypujemy do tej samej miski co pieczarki. Teraz pora na ser. Kroimy go w kosteczkę, ale ważne jest by nie była za duża, ale też nie za mała. Wsypujemy go do miski z poprzednimi składnikami i dokładnie mieszamy. Pomidory parzymy i obieramy dokładnie ze skóry. Odcinamy "pokrywkę" naszego pomidora i wydrążamy jego środek za pomocą łyżeczki i małego nożyka.Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Kładziemy pomidory do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą i wkładamy je na 12-14 min do piekarnika. Po wyjęciu podajemy na ciepło. Świetnie sprawdza się jako przystawka.

                                                                            Bon Apetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz