Dzisiaj będziemy potrzebować:
- ok 1kg filet z łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyki suszonego tymianku
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki suszonej bazylji
- sól
- pieprz
- 4 pomarańcze
Jako pierwsze myjemy filet.Osuszamy i następnie wcieramy dokładnie oliwę w mięso. Potem posypujemy rybę wszystkimi sypkimi przyprawami.(sól i pieprz jak kto lubi) Jest ważne by to zrobić dokładnie ponieważ ryba będzie wtedy bardzo aromatyczna. Na koniec polewamy rybę sokiem z 2 pomarańczy. Po tych wszystkich zabiegach ryba odstawiamy na jakieś 15-20min do lodówki. Smak stanie się wtedy intensywny. Piekarnik nagrzewamy do 230 C. Po wyjęciu łososia z lodówki wkładamy go do naczynia żaroodpornego i wstawiamy go do piekarnika na około 15-20min. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy mięso się nie przypala.. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroimy go w paski mniej więcej 3 cm i polewamy sokiem z 2 pomarańczy. Możemy podać z ryżem i pomidorami koktajlowymi do dekoracji. Ja dodałem jeszcze startą skórkę pomarańczy położoną na ryżu. Trzeba uważać by nie dać jej za dużo ponieważ jest bardzo gorzka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz