piątek, 6 stycznia 2012

Łosoś w soku z pomarańczy czyli pomarańczowy król

              Dzisiaj już jestem z pysznym przepisem. Został wymyślony przeze mnie. Na pomysł wpadłem, gdy w szkole omawialiśmy temat ryb w wodach. Dosyć dziwne ale myślę, że pomysł się udał. Przepis jest prosty, w miarę szybki i oczywiście pyszny.

Dzisiaj będziemy potrzebować:                          

  • ok 1kg filet z łososia 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyki suszonego tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki suszonej bazylji
  • sól
  • pieprz
  • 4 pomarańcze





                      Jako pierwsze myjemy filet.Osuszamy i następnie wcieramy dokładnie oliwę w mięso. Potem posypujemy rybę wszystkimi sypkimi przyprawami.(sól i pieprz jak kto lubi) Jest ważne by to zrobić dokładnie ponieważ ryba będzie wtedy bardzo aromatyczna. Na koniec polewamy rybę sokiem z 2 pomarańczy. Po tych wszystkich zabiegach ryba odstawiamy na jakieś 15-20min do lodówki. Smak stanie się wtedy intensywny. Piekarnik nagrzewamy do 230 C. Po wyjęciu łososia z lodówki wkładamy go do naczynia żaroodpornego i wstawiamy go do piekarnika na około 15-20min. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy mięso się nie przypala.. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroimy go w paski mniej więcej 3 cm i polewamy sokiem z 2 pomarańczy. Możemy podać z ryżem i pomidorami koktajlowymi do dekoracji. Ja dodałem jeszcze startą skórkę pomarańczy położoną na ryżu. Trzeba uważać by nie dać jej za dużo ponieważ jest bardzo gorzka.




                                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz